maandag 12 juni 2017

Dag 4 - Triora

Vandaag naar het meest westelijke deel van Italie gereden, even vergeten te remmen en je zit zo in Frankrijk. Eerste stop was Bussana Vecchia. Dit is een klein dorp in de bergen ten noorden van San Remo. Het dorpje is compleet verwoest tijdens een aardbeving op aswoensdag in 1887. Circa 2000 mensen zijn toen omgekomen, het merendeel toen het dak van de kerk instorte.

In de jaren 60 van de vorige eeuw is het dorp een nieuw leven begonnen als hippy-enclave en kunstenaarsdorp. Behoorlijk kitchy, maar daarom ook best leuk. Wel bijzonder om diverse hippies in dikke cabrio's zien rondrijden, sommige zelfs met NL-nummerbord. Schijnbaar stinkt geld dus toch niet!
Daarna doorgereden naar onze slaapplaats vanavond, Tiora, een middeleeuws bergdorpje in de Alpi Maritime (Ligurische Alpen). Geen zeelucht vanavond maar wel veel heksen! Tiora is berucht vanwege de laatste heksenjacht van Europa. In 1587 was er een misoogst op de akkers van het dorp en de plaatselijk geestelijken hebben een ware inquisitie gevoerd waar 30 vrouwen het slachtoffer van werden. Ze werden als heks beschuldigd en kregen de schuld van de misoogst. Uiteindelijk bekenden 18 vrouwen, na vreselijke folteringen. Vier van hun werden gespiest (!) en vervolgens levend verbrand! Tja... tis dat het dorpje best mooi is, anders ga je hier niet voor je plezier naar toe.Uiteraard heeft Arny ook hier weer een mooie Bed & Breakfast gevonden, in het oudste en grootste huis van het dorp. Ons appartementje bevindt zich in de keldergewelven waar vroeger ook een van de heksen haar 'praktijken' heeft uitgevoerd. Helaas hebben we ons een beetje verrekend. Op maandag is het enige restaurant van het dorp nm gesloten en dat was nou net de reden om hierheen te rijden. Wereldberoemd vanwege de konijnenschotels. George Clooney schijnt er verslaafd aan te zijn!
Gelukkig zijn er ook nog wat gezellige barretjes waar ze ook eten serveren! We hoeven dus niet te verhongeren!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten